Новини

Дефиле на младото вино – десето юбилейно издание

За пореден път списание SOintoFOOD, заедно със Съвета по туризъм – Пловдив и Община Пловдив, има удоволствието да покани всички свои читатели на десетото юбилейно издание на „Дефиле на младото вино“, което ще се проведе през последния уикенд на месец ноември в уютната и приветлива атмосфера на Стария град.

Визия 2

Тази година събитието се провежда в подкрепа на образованието и по-специално на студентите, обучаващи се в направления на производствените процеси в хранително-вкусовата промишленост и туризма. 5% от приходите на фестивала ще бъдат инвестирани в поощряване на някои от най-изявените студенти от специалности винопроизводство, кетъринг  и туризъм от Университета по хранителни технологии – Пловдив.

Всяка година студенти от УХТ- Пловдив взимат активно участие във фестивала като доброволци, като помагат на производителите в презентирането на продуктите, което е и част от мисията на организаторите – да стимулират развитието на младите кадри и да спомагат за създаването на тесни връзки между бизнеса и образованието. В резултат на тази отлична колаборация през годините, днес голяма част от тези студенти стоят отново на същите щандове, но вече като част от екипа на фирмите-участници в дефилето.

16a

И тази година фестивалът се провежда в тясно сътрудничество с Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – АМТИИ. За доброто настроение през трите дни на дефилето ще се погрижат и прекрасните танцьори от ансамбъл „Тракия“, а точната програма на фестивала предстои да бъде обявена съвсем скоро на официалния сайт на събитието.

Аграрния университет – Пловдив ще представи вино, което се произвежда именно в базата на университета, а студенти ще вземат активно участие на щандовете на производителите. В събитието се включват още възпитаници на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Висше Училище по Агробизнес и Развитие на Регионите – ВУАРР. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Пловдив и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив спомагат за популяризирането на събитието като осигуряват брошури за посетителите и ги насочват към обектите на фестивала.

Десетото юбилейно издание на „Дефиле на младото вино“ ще събере над 40 винопроизводители от цялата страна и майстори на традиционната местна кухня в последния уикенд на месец ноември – 23, 24 и 25.

„Дефиле на младото вино” се организира от Съветът по туризъм – Пловдив и Община Пловдивв активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии, висшите учебни заведения и всички участници във винения бизнес. „Дефиле на младото вино” заема  важно място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

Повече информация можете да получите на www.wineshowplovdiv.eventsи на Facebook страницата на дефилето: https://www.facebook.com/events/250922158899876/

Списание SOintoFOOD е официален медиен партньор на събитието.

Реклами

Дефиле „Вино и гурме“ – новата незабравима кулинарна емблема на Пловдив

Поредното издание на „Вино и гурме“, състояло се на 5 и 6 май в Пловдив, отново покори сърцата на хиляди любители на хубавото вино и вкусната храна. Над 8 000 пловдивчани и гости на града се насладиха на едно истинско винено–кулинарно пътешествие из китните калдъръмени улички на Стария град в 9 емблематични локации, където имаха възможността да дегустират и комбинират виното и гурме специалитетите на изложителите и да открият нови незабравими съчетания, с които да поглезят сетивата си.

31959555_10217056918313758_2870089020556181504_n

Празничната програма стартира в заведение „Конюшните“, под съпровода на Духовия оркестър на Пловдив, речите на кмета на град Пловдив г-н Иван Тотев и г-н Любозар Фратев, организатор на събитието. Г-жа Лиляна Арсова, главен директор на главна дирекция „Туристическа политика” в Министерството на туризма, отправи поздравление от министъра на туризма Николина Ангелкова, а зам.-ректора на Университета по хранителни технологии проф. Йорданка Алексиева изказа най-искрените си поздравления на организаторите и приветства посетителите на събитието.

31948663_10217056918553764_2144203667375390720_n

За пореден път винопроизводителите и шеф готвачите успяха да изненадат изключително приятно гостите на фестивала и да затруднят максимално журито на провелия се дегустационен курс, съчетавайки по неповторим начин традиционни рецепти с модерно звучене. Вместо една, бяха присъдени две първи, две втори и три трети награди, които се връчиха на изискана гала вечеря в комплекс „Мавруда“.

31945231_10217056918433761_5997168916802043904_n

Първото място в класацията оглавиха ресторант „Атлас“ със своите съчетания с Шато Копса и ВИ Бендида. Второто място си поделиха ресторант „Щастливци под тепето“ в комбинация с ВИ Старо Оряхово и ресторант „Райя“ с двете си съчетания с ВИ Кьосев. Поради изключително доброто си представяне, третото място бе дадено на три съчетания, сред които Шеф Чакъров в комбинация с вина от Трастена и ВИ Афузов, ресторант „Филипополис“ в съчетание с ВИ Тодоров и редовните участници в последните 4 издания – „Селски мезета Бояджиеви“ с вината на Стема Старосел. Дегустационната комисия даде специалната си награда на „БЕББА Макаронс“ за изключителните френски сладки – макарони, а посетителите отдадоха предпочитанията си към продукцията на „Санта Мария“, следвана от „Трастена“ и ВИ Ялово.

Организаторите раздадоха много награди преди и по време на фестивала, а богатата културна програма превърна събитието един незабравим празник.

Дефиле „Вино и гурме“ се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града, и се осъществява в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Снимки: Съвет по туризъм – Пловдив

 

 

„Вино и гурме“ в града на тепетата

За четвърта поредна година в град Пловдив ще се проведе „ВИНО И ГУРМЕ“ – събитието, което любителите на традиционните български вина и хубавата храна очакват с голямо нетърпение. Както винаги, организаторите са се погрижили да има по нещичко за всеки вкус и както винаги, фестивалът се очертава да бъде истински празник за сетивата.

DVG_2018_TIC

Тази година 31 участника, от които 19 от най-добрите български винопроизводители и 12 шеф готвачи и гурме-специалисти ще посрещнат всички гости на дефилето в 9 емблематични къщи в Стария град. Всички участници ще бъдат разположени в дворните пространства на локациите, а подробна информация за тях, както за локациите, може да откриете на официалния уебсайт  на събитието.

poster_50x70

Дегустациите са с начален час 12:00 и продължават до 19:00 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка официална локация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите, а жетоните са в пакети от:

  • 4 жетона – 2 лв.
  • 12 жетона – 6 лв.
  • Чаша с 8 жетона – 8 лв.

В двата дни на фестивала посетителите могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната. Организаторите са подготвили и игра с въпроси, която гостите на фестивала могат да попълват по време на своя дегустационен тур из старинните улички. Всеки, попълнил своя въпросник, трябва да го пусне в някоя от урните, които са разположени на всяка локация, а  тези, които са успели да отговорят на 8 от 10-те въпроса, ще участват в томбола с награди:

  • 1 бр. кашонче със селекция от 6 вина на участници в събитието
  • 2 бр. торбичка на събитието с 2 селектирани бутилки вино
  • 3 бр. бутилки вино от участниците и брандиран тирбушон

Печелившите ще бъдат обявени на страницата на дефилето във Facebook  и организаторите лично ще се свържат с тях.

Ние от SOintoFOOD с голяма радост подкрепяме тази наистина прекрасна и превърнала се в традиция инициатива на Съвета по туризъм и Община Пловдив, и каним всички вас – жители и гости на града, да се потопите в това изживяване и да се докоснете до магията на българското вино и до традиционния български вкус сред автентичната красота и атмосфера на Старинен Пловдив. И не забравяйте да се включите в традиционната игра, която в момента тече във Facebook, където ви очакват куп интересни награди. Успех на всички! 🙂

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме“ в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града. Събитието се осъществява в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Новото фейсбук предизвикателство

Ако вече сте се насладили спокойно на последното ни издание, е време да обявим традиционното ни фейсбук предизвикателството за новия юнски брой. 🙂

Знаете, че юни е един от най-хубавите месеци, когато срещите с приятели и леките неангажиращи вечери зачестяват все повече и повече. Ето защо решихме да направим брой, посветен на една от най-обичаните храни за споделяне в целия свят – пицата, с нейните милион и една комбинации от вкусове и форми, а повече за самото предизвикателство може да прочетете на страничката ни във FACEBOOK.

В прегръдките на пролетта

Свежият априлски брой на SOintoFOOD вече е реалност. На нашите 80 пъстри страници ще откриете 38 вкусни пролетни предложения, с които да разнообразите трапезата си до началото на лятото.

Untitled-1

Oт вкусни салати с неочаквани добавки

Salad

До леки и бързи пролетни десерти

Strawberries

А за финал ще ви разкажем и за едно слънчево място в града на тепетата. 🙂

Sunny Bakery

Снимката на корицата ще ви отведе към онлайн изданието, а файлът за download ще бъде наличен до няколко дни. Enjoy! 🙂

SOintoFOOD на една годинка!

Скъпи приятели,

Съвсем скоро нашето хубаво списание ще отпразнува своя първи рожден ден. Връщаме лентата назад, когато в края на 2015 година, точно на 9-ти декември, с много трепет и вълнение публикувахме нашия първи празничен брой:

Korica
Брой 1 / Декември 2015

Невероятно е колко много постигнахме през тази една година – в скромни 6 издания успяхме да публикуваме точно 248 рецепти и да представим над 85 български кулинарни блога. Всички ваши креативни идеи, вкусни рецепти и красиви лични чувства, емоции и усмивки, оживяха на общо 566 пъстри страници, а приятелите и читателите ни станаха безброй!

covernew
Брой 6 / Октомври 2016

За всичко това – пак и отново от сърце благодарим и се надяваме, че всички вие – блогъри, приятели и читатели на SOintoFOOD, ще бъдете с нас и през следващата година, за да продължим заедно да създаваме красота, да достигаме нови хоризонти и най-важното – да продължим да готвим с любов!

По случай нашия малък празник, а и в унисон с наближаващите коледно-новогодишни празници, бихме искали да ви зарадваме с нашата първа игра с награда. Изпратете ни ваша любима празнична рецепта , придружена със снимка до 7-ми декември включително, а на 9-ти декември, на нашия рожден ден, на случаен принцип ще изтеглим един от вас, който ще получи този прекрасен декоративен коледен венец, специално изработен за нас от NESCH Decoration.

IMG_1891.JPG

Тъй като този декември няма да имаме издание, всички рецепти и снимки ще публикуваме в специален коледен албум на страницата на списанието във Фейсбук, за да можем всички заедно отново да създадем, макар и под друга форма, частица коледна магия.

Очакваме ви!

Сбъднато лято

Сбъднахме летния си брой със свежи идеи, вкусни снимки и много изненади.
Сбъднете лятото и вие! 🙂 А то не иска много. Стигат му простички рецепти и добри приятели.
От нас – първото, от вас – останалото. И заедно – „за” вдъхновението.
Нека да е лято!

COVER5

Юни

Време е за забавления. Юни приветства лятото, а ние – новия брой на SOintoFOOD.
Брой за детски мечти – шарен и весел. Забавлявайте се вкусно и усмихнат апетит!

Cover_3

С дъх на пролет

Постелете шарена покривка, посипете я с цветчета и сервирайте пролет – пролет в чинията. Гарнирайте със слънце и споделете с приятели. Защото храната е всичко, но най-вече – споделяне.

Споделяме и ние – новият брой на SOintoFOOD е тук. Уханен и вкусен. И толкова пролетен! Да бъде пролет!

COVER_3